Rozemarijn-polentafrietjes

Rozemarijn-polentafrietjes

Polenta, een ingrediënt die we in Nederland eigenlijk vrij weinig gebruiken. Sterker nog, toen ik aan mensen vertelde dat ik polentafrietjes had gemaakt moest ik ze eerst nog uitleggen wat polenta was. Zelf wist ik eigenlijk ook niet zo goed wat ik ermee moest. Ik ben zo iemand die regelmatig gewoon maar iets koopt als het haar interessant lijkt om er iets mee te koken. Zo had ik een hele tijd geleden (lees: ongeveer een jaar) een zak polenta gekocht en in de kast gezet. Inmiddels was deze al een paar maanden over datum en moest ik het toch echt gaan gebruiken. Omdat ik er wel iets interessants mee wilde doen kwam ik uit op deze rozemarijn-polentafrietjes. Ze smaken niet echt hetzelfde als aardappelfrietjes maar zijn daarentegen wel twee keer zo knapperig van buiten en lekker luchtig van binnen. Dus lijkt je dit wat? Snel maken zou ik dan maar zeggen! Let wel op, dit recept kan je het beste maken op een cheatdag.

Ingrediënten voor 2-4 personen

1 liter water

350 g polenta(maismeel)

1 takje rozemarijn

1 theelepel knoflookpoeder

Flinke snuf zout

2 eetlepels olijfolie

Zonnebloemolie

Bereidingswijze

  • Breng water aan de kook in de waterkoker en giet het in een kookpan en breng weer aan de kook.
  • Ris de rozemarijn van het takje, hak fijn en meng deze met de polenta in een kom samen met de knoflookpoeder en het zout.
  • Voeg de Polenta toe aan het kokende water en roer dit door totdat de polenta al het water heeft opgenomen en het klontvrij is. Voeg de olijfolie toe en blijf de polenta drie minuten lang doorroeren terwijl het op laag vuur staat (het handigste is met een pollepel) zodat het een stuk dikker wordt.
  • Bekleed een ovenschaal of braadslee met een laag bakpapier en schep de pan met polenta hierin leeg. Pak een pannenlikker en bestrijk hem met wat olijfolie en druk hiermee de polenta plat en maak het zo glad mogelijk.
  • Zodra de polenta helemaal is afgekoeld snijd je deze in de vorm van frietjes, zo groot als je zelf wil.
  • Schenk een laag zonnebloemolie in bijvoorbeeld een koekenpan of hapjespan. De laag moet ongeveer zo diep zijn als dat de frietjes dik zijn. Bak in de olie de frietjes totdat ze bruin en knapperig zijn. Dit duurt per batch ongeveer 8-10 minuten, afhankelijk van de dikte van de frietjes. Draai ze ondertussen regelmatig om.
  • Zodra de frietjes klaar zijn laat je ze op een bord met keukenpapier uitlekken en bestrooi ze met wat zout.
  • Serveer ze bijvoorbeeld lekker bij een hamburger of een salade.

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *