Wat kan ik doen aan eetbuien?

Wat kan ik doen aan eetbuien?

Als jij last van eetbuiten hebt, dan weet je dat deze vaak zomaar komen opzetten op allerlei mogelijke momenten van de dag (wel meestal als je thuis bent). Met een eetbui wil je het liefst in een zo kort mogelijke tijd zo veel mogelijk eten tot een misselijk gevoel aan toe. Het merendeel van de mensen heeft wel te maken gehad met (een periode van) eetbuien in hun leven. Ook ik. Vanzelfsprekend zijn deze eetbuien slecht voor je lichaam en al helemaal slecht voor als je graag wat kilo’s kwijt wil. Eetbuien kunnen meerdere oorzaken hebben. Bij de meeste mensen zijn eetbuien gerelateerd aan emoties. Dit kunnen emoties zijn waar de persoon al jarenlang mee te maken heeft door bijvoorbeeld gebeurtenissen in het verleden. In dit geval is het zeker aan te raden om met iemand te praten die je daarbij kan helpen. Het kan echter ook te maken hebben met emoties die maar van korte duur zijn en die minder diep geworteld zitten, zoals verveling, verdriet of boosheid na bijvoorbeeld een ruzie. Daarnaast zijn er ook nog eetbuien die niet veroorzaakt worden door emoties, maar door een lichamelijk reden, bijvoorbeeld te lang niet hebben gegeten. Daardoor wil je lichaam zo snel mogelijk zo veel mogelijk voedsel binnenkrijgen om het gebrek aan voedingsstoffen en de lege maag te vullen. Ook hierdoor eet je vaak in een korte tijd te veel voedsel. Heb jij last van eetbuien en weet je niet meer wat je eraan moet doen? Om je hierbij te helpen vind je hierna een aantal tips.

 1. Zorg ervoor dat je regelmatig (gezond) eet. Hierdoor heb je geen last van honger dat in één keer heftig komt opzetten en voorkomt dat je de leegte in je maag wil vullen met zoveel mogelijk eten.
 2. De belangrijkste van allemaal is, zoek afleiding. Afleiding kan uit heel veel verschillende dingen bestaan, namelijk:
  • Ga wandelen
  • Ga fietsen
  • Ga een film kijken die je gedachten meeneemt in het verhaal
  • Neem een kop thee (je krijgt wat in je maag en je hoofd registreert dat je iets binnenkrijgt)
  • Spreek met familie of vrienden af om iets te gaan doen
  • Bel iemand op (en bespreek dat je diegene belt voor afleiding)
 3. Praat er met iemand over
 4. Maak doelen voor jezelf. Heb je bijvoorbeeld meerdere eetbuien per week, probeer dan om het aantal keer dat je een eetbui hebt te verminderen. Je kan ook een doel stellen met betrekking tot de hoeveelheid die je eet. Probeer elke keer wat minder te eten. Stel deze doelen elke week voor jezelf en probeer ze elke week te verbeteren.
 5. Denk na over het schuldgevoel wat je normaal gesproken na je eetbui hebt. Is de eetbui het echt waar om je daarna zo te voelen?
 6. Maak een lijstje als je naar de supermarkt gaat en koop alleen deze dingen. Wees streng voor jezelf als je stiekem naar de supermarkt wil om alsnog snoep/iets hartigs wil halen om te eten.
 7. Vraag jezelf af: heb ik het echt nodig? Wat zijn de voor- en nadelen van het opnieuw iets gaan eten?
 8. Maak een langere termijn doel voor jezelf. Wat wil ik bereiken in 6 maanden en wat gebeurt er als ik nu weer een eetbui heb?

Het voorkomen van eetbuien is zeker niet makkelijk, met name als je al jaren met dit probleem kampt. Hopelijk bieden deze tips wat hulp voor jou. Zo niet, schaam je niet als je de stap zet om professionele hulp te zoeken (voor je emotionele problemen). Denk er aan, je bent niet de enige met dit probleem.

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *